22 травня 2021 року у мальовничому селі Стадниця біля м.Вінниця відбувся третій фестиваль ремесел «Дунстан», який організовано Центром ремесел «Дунстан». Фестиваль проводився на честь святого Дунстана – покровителя ковалів і ювелірів, та присвячений Дню вшанування його пам’яті.

Фестиваль ремесел «Дунстан» регулярно займає високі рейтинги у переліку найкращих туристичних локацій не лише Вінниччини, але й України. І в цьому році, попри стислі строки підготовки до фестивалю, організатори зуміли організувати просто неба незабутнє яскраве свято для дітей та дорослих.

“Лише у кінці квітня Вінничина перейшла до “жовтої” зони та ми прийняли рішення провести третій фестиваль ремесел “Дунстан” у травні, саме до дня вшанування Святого Дунстана. Попри те що часу на підготовку було обмаль наша команда змогла успішно провести фестиваль. Наші очікування за кількістю відвідувачів перевершено у двічі.”- зазначив Сергій Десяк, засновник фестивалю.

Організаторам вдалося досягти головної мети фестивалю – популяризації народних ремесел в гармонійній атмосфері родинного відпочинку, зміцнення сімейних цінностей.

Цінителі українського народного мистецтва, мрійники зберегти та відродити традиції гончарного та ковальського ремесла, ткацтва, свічкарства, різноманітних видів виробів і просто поціновувачі сімейного відпочинку з дітьми створили незабутню атмосферу давніх традицій культури середньовіччя у поєднанні з українським колоритом та гостинністю.

Протягом дня фестиваль відвідало близько 600 учасників з Вінницької та інших областей України: Тернопільської, Київської, Одеської, Чернівецької, Хмельницької та Кропивницької.

Одночасно відбувалося 20 різноманітних майстер-класів, серед яких ковальство, ювелірна справа, гончарство, валяння вовни, ткацтво, свічкарство, плетіння з соломи, виготовлення виробів із деревини, середньовічна кулінарія та інші.

Програма фестивалю була насиченою та дуже цікавою. Майстер-класи від майстрів-ремісників проводились паралельно із виставкою-продажем, цікавими іграми у Парку середньовічних розваг Центру ремесел “Дунстан” та стрільбою із луків.

Представлені на фестивалі роботи майстрів не залишили байдужими майже жодного відвідувача. Черги, які стояли до майстрів, показали щиру зацікавленість та потребу людей у розвитку ремісництва.

Новинка фестивалю і водночас родзинкою, був майстер-клас ліплення з блакитної глини Єдинорога. Глини, родовища якої нещодавно було виявлено під с. Стадницею, де і проходив фестиваль. Кожен охочий зміг виліпити власного Єдинорога на щастя.

Серед кулінарних майстер-класів полюбилися гостям майстер-класи з приготування піци в помпейській печі. Кожен знає, який гарний апетит на свіжому повітрі. Тож не дивно, що люди з величезною цікавістю формували тісто, наповнювали піцу начинками, випікали її у дров’яній помпейській печі просто неба і потім із задоволенням їли прямо на свіжому повітрі.

Великий попит мали майстер-класи з гончарства, валяння іграшок з вовни, виготовлення гіпсових фігурок, кожен охочий із задоволенням карбував собі пам’ятну монету зі зображенням Святого Дунстана.

Не менше було охочих спробувати себе в ковальській справі. Дорослі і діти роздмухували ковальське горно і кували на ковадлі різні вироби. А дерев’яні мечі, виготовлені під керівництвом майстрів, із задоволенням залишили собі як сувенір не тільки діти, а і їхні батьки.

Майже всі учасники фестивалю з великим задоволенням брали участь в сімейних естафетах: каталися на залізних конях, ходили на командних лижах та ходулях, будували середньовічний трубопровід, билися мішками на колоді.

Захопливий конкурс серед учасників фестивалю на кращий середньовічний танець провела Тетяна Куриленко — ліцензійний інструктор програм з різним фізичним навантаженням. І дуже всім сподобалось катання на підводі з коником по селу.

Гостей вразили цікаві ландшафтні інсталяції Музею середньовічної Британії, експозиція “Герби Поділля” та показові бої лицарів від клубу історичної реконструкції “Аркона”.

Більше ніж 120 діток взяли участь у флешмобі та були посвячені в лицарі Королем Артуром власноруч, про що отримали почесні грамоти.

Також в рамках фестивалю відбувся перший Турнір зі стрільби з лука «Кубок Короля Артура», в якому взяли участь близько 20 професійних лучників. Переможці турніру отримали у подарунок колчан для стріл від компанії “Гера”. Але бажаючих постріляти було в рази більше, тому для 150 аматорів-початківців було проведено майстер-класи зі стрільби з лука.

Фестиваль показав, що чудові майстри, ремісники потрібні людям. Тому в першу чергу, велика подяка всім майстрам, хто проводив свої майстер-класи.

Фестиваль відбувся завдяки самовідданої праці команді однодумців та партнерів. Організатори висловлюють щиру подяку всій команді фестивалю та Вінницькій міській раді за надану інформаційну підтримку і допомогу в організації перевезення гостей фестивалю.

Також особлива подяка Яклюшину Владиславу Володимировичу, старості Стадниці старостинського округу Вінницької ОТГ за допомогу в організації лучного турніру

На наступний рік організатори планують значно збільшити територію проведення фестивалю.

“В травні ми розпочали новий проєкт – “Авалон Парк’, який планується розташувати на території близько 9 гектар поряд із нашим Центром. Цей унікальний  тематичний парк, заснований на європейських лицарських легендах має стати улюбленим місцем дозвілля місцевих мешканців, історичних фестивалів та новим туристичним магнітом Вінниччини.” – додає Сергій Десяк.

Центр ремесел «Дунстан» запрошує до співпраці школи та організації для проведення групових майстер-класів з народних ремесел, культурних заходів та культурно-розважальних програм сімейного та корпоративного відпочинку. Про наші програми можна дізнатися на сайті – www.dunstan.org.ua

З приводу співпраці просимо звертатися за тел.: 066 453 09 63 або email: dunstanfest@gmail.com

Тож ми говоримо всім — до нової зустрічі!

Організаційний комітет
Фестивалю ремесел «Дунстан-2021″

Залишити коментар